Francesc Ribalta

Plantilla:Infotaula personaFrancesc Ribalta

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 juny 1565 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Solsona Modifica el valor a Wikidata
Mort12 gener 1628 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
SepulturaEsglésia dels Sants Joans (València)[1] 
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball València Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
AlumnesJosep de Ribera i Joan Ribalta Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
FillsJoan Ribalta Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 8246450 Modifica el valor a Wikidata
Sant Lluc, oli sobre llenç, 83 x 36 cm., Museu de Belles Arts de València. Procedent del retaule de Portaceli, a la figura de l'evangelista sense orla, que pinta el retrat de la Mare de Déu de les toques, se sol veure un autoretrat del pintor.
Els preparatius de la crucifixió (1582), oli sobre llenç, 144 x 103 cm., Sant Petersburg, Museu de l'Hermitage. Signat ostentosament quan l'artista tenia poc més de setze anys, el llenç va poder ser pintat com a carta de presentació o diploma per assolir el grau de mestre.

Francesc Ribalta (Solsona, 2 de juny de 1565 - València, 14 de gener de 1628) va ser un pintor barroc català influït pel tenebrisme, format en l'òrbita de la pintura escorialenca i establert des de 1599 a València, on en dates molt primerenques va conrear un naturalisme d'encuny personal i intens clarobscur que arribaria a ser el senyal d'identitat de l'escola valenciana del segle xvii.[2]

Situat cronològicament en els orígens de la pintura barroca espanyola, l'obra de Ribalta constitueix el vincle entre l'últim manierisme i les noves corrents barroques. Immers en l'esperit religiós de la Contrareforma, que ell plenament compartia, va enfocar els motius visionaris de la seua pintura amb tècnica naturalista, de tal manera que el sobrenatural semblés tenir lloc de la manera més creïble i proper a l'espectador, al qual posarà en contacte directe amb el succés miraculós gràcies a la senzillesa de les seues composicions, sense embelliments superflus.

  1. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2020-01-15. [Consulta: 15 gener 2020].
  2. «Francesc Ribalta». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search